Върховният административен съд  окончателно реши спора по жалбата на кмета

...
Върховният административен съд  окончателно реши спора по жалбата на кмета
Коментари Харесай

ВАС прекрати делото срещу референдума в Белащица, на ход е областният управител

Върховният административен съд  дефинитивно реши разногласието по жалбата на кмета на община „ Родопи ” против решението на пловдивския локален парламент за референдума в Белащица. Със свое определение Върховен административен съд удостовери решението на Административния съд, който приключи делото на Павел Михайлов.   
Прочетете още
Кметът на " Родопи " апелира пред съда даденото единодушие за смяна на границите на община Пловдив посредством присъединение на село Белащица след  отделянето му от община " Родопи " и присъединение към община Пловдив след осъществяване на локален референдум. 

И двете инстанции  считат, че кмет на община не може да апелира решения на общински препоръки в други административни единици.  

Припомняме, че през октомври 2022 година Общинският съвет в Пловдив взе решение за провеждането на допитването за популацията на селото от Родопската яка.   Тогава настояването за разединение от община „ Родопи ” бяха подкрепили 490 поданици на Белащица. От ГРАО обаче бяха  установили, че от тези подписи годни са единствено 418, а нужните, с цел да се стигне до локалния избор са 436.

Областният шеф Ангел Стоев върна решението,  а в следствие стана ясно, че ГРАО са трансформирали решението си и към този момент са зачели подписката за референдум. Така през ноември се взе ново решение за присъединението на Белащица от локалния парламент. Именно това решение бе атакувано от Павел Михайлов.  Междувременно Общинският съвет в „ Родопи ” отхвърли предлагането за провеждането на референдума, само че в тази ситуация се гледа приемащата община, в случа Пловдив.

След решението на Върховен административен съд на ход е Ангел, който би трябвало да нарочи референдум в Белащица или да стимулира отвод за това.  От Областна администрация разясниха пред TrafficNews.bg,  че първо ще се срещнат с решението на Върховен административен съд и по-късно ще излязат със мнение.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР